detox2019-03-17T14:31:52+00:00

“Disconnect to re-connect”

Ben je te druk bezig bent met het voldoen aan de verwachtingen van anderen en de maatschappij, met het streven naar erkenning en graag gezien worden? Of gaat het leven jou te snel voorbij. Dan moet je dringend terugkeren naar jouw ware natuur om te… herbronnen.

Unplug en leef op het ritme van de natuur want de natuur vecht niet tegen wat ‘is’. Stel dat een boom in de herfst krampachtig zou proberen zijn bladeren vast te houden of heel de winter verdriet zou hebben bij het aanschouwen van zijn kale takken. Het klinkt absurd maar toch is dit wat wij mensen makkelijk doen.

In de natuur bestaan moeten, hebben, doen, willen en worden niet, er bestaat enkel wat is, hier en nu, van moment tot moment. Kom terug tot jezelf en zet een proces van zelfontdekking en bewustwording in gang.

Wat wij van de natuur geleerd hebben is te waardevol om voor onszelf te houden. Met het verhuren van onze gerestaureerde zijderupskwekerij in Pont de L’Elze te Saint-André-de- Valborgne (Cevennes, France) willen we zoveel mogelijk mensen inspireren om vanuit hun ware natuur te leven.

Pont’de L’Elze ligt in het dorpje Saint-André-de-Valborgne in de Franse Cevennes een plaatsje omringd door bergtoppen, glooiende heuvels, ruige kliffen, kastanjebomen in het noorden en groen blijvende eikenbomen in het zuiden. De Gardon, een kronkelende riviertje in de zomer, verandert in een ware kolkende rivier in de winter. Everzwijnen die met hun snuit de grond omwoelen zoekend naar de lekkerste paddenstoelen. Zacht rinkelende klokken wanneer des brebis en hun herder ’s morgens de bergen in trekken en ’s avonds voldaan weer naar beneden komen. Dat is Pont’de L’Elze.

Voor ons primaire behoeftes, zoals elektriciteit, worden ondergeschikt door het labiele bovengronds netwerk dat over de ruwe bergkammen is aangelegd. Wanneer de elektriciteit voor enkele minuten/uurtjes uitvalt kook je verder op je houtfornuis (of gas) met oven, eet je gezellig bij kaarslicht, ga je heerlijk met de kippen op stok…

Zalig tot rust komen: offline en ver afgezonderd van wifi-verbinding. Geen mailboxgerinkel, geen inkomende gesprekken, geen swipes… Zo’n digitale of technologische detox brengt je concentratie en energie weer op een gezonder niveau. Beleef deze heerlijke momenten ten volle zonder de drang te voelen het vast te leggen en vervolgens te posten op Facebook of Instagram.

Ook kinderen en pubers genieten van zulke ervaring. De eerste dagen zijn nodig om tot rust te komen en misschien zelfs een beetje ‘af te kicken’. Om de verveling tegen te gaan die ze ervaren als hun digitale ‘vriend’ wegvalt kan je hier op trektocht door de natuur, kan je verder werken aan het  kamp met het koordladder in de oude kastanjeboom, kleuren in het  kleurboek (ook voor volwassenen), een gedicht schrijven, een gezelschapspel spelen, de lego of Playmobil bovenhalen,… Je zal merken dat ze na 1 weekje net zoals jou helemaal tot rust zijn gekomen.

Op 2 km wandelen is er een kleine plaatselijke kruidenierszaak met vers brood. Steek je de brug over dan kan je een lekkere saucisse kopen bij de lokale beenhouwer Bourgade. In het dorpje kan je petanque spelen, een heerlijke pastis drinken in het café, een dagmenu- bereid met plaatselijke producten- eten naast de fontein op het plein.

Locatie:

Pont de l’Elze – 30940 Saint-André-de-Valborgne, Frankrijk